Om mig

Jag heter Elina och skaffade min första västgötaspets Astrid 2012. Vid det laget hade jag bestämt mig för rasen flera år tidigare men väntade på rätt tillfälle att skaffa valp. Ganska snart efter införskaffandet av Astrid kände jag att jag ville engagera mig i specialklubben, och då uppdraget som webmaster blev vakant så tog jag på mig detta och har nu skött hemsidan åt klubben i några år. Mellan 2017 och 2019 var jag ledamot i klubbens styrelse. 2019 blev jag godkänd exteriörbeskrivare på västgötaspets inom SKV. Sedan 2020 sitter jag i avelskommittén.

Att hitta rätt ras var inte lätt – den skulle vara sund, ha ordentlig päls som skyddar mot väder och vind och hunden skulle vara lätt att ha lös. Den första västgötaspets jag såg var på en bild i en tidning. Jag trodde först att det var en blandras och tyckte det var något av det fulaste jag sett – det tog ett tag för mig att vänja mig vid de korta benen och stubbsvansarna. Dessutom tror jag nog att hanen på bilden var något överviktig och det hjälpte inte precis proportionerna… Men eftersom jag valde ras efter egenskaper och inte utseende så blev det ändå en västgötaspets och det har jag aldrig ångrat, även om jag än idag klart föredrar de lite lättare västgötarna med ordentligt med luft under magen.

Jag är född och uppvuxen i Malmö men trivdes aldrig i stan, så när möjligheten att flytta till Norrbottens landsbygd dök upp med ett jobberbjudande hos en mjölkbonde så slog jag till direkt och både jag och hundarna trivs alldeles utmärkt!

På senare år har jag tränat en del rallylydnad med mina västgötar. Även om jag flera gånger fantiserat om hur det skulle vara att träna med en hund som hade mer will to please och inte hade något emot att repetera samma moment flera gånger i rad, så är det underhållande med en hund som har åsikter om träningsupplägget. Och om man bara presenterar övningen på ett tilltalande sätt så de är motiverade så lär de sig så snabbt att flera repetitioner ändå inte är nödvändiga 😉

Hundarna är min familj – men de är inte mina barn. Jag åker helst inte iväg någonstans utan dem, de sover i min säng och en semester är ingen semester om jag måste lämna ifrån mig hundarna. Detta passar en västgötaspets utmärkt då den inte vill något hellre än att få vara med.

– uppfödning av västgötaspets